Mijn eduvonk

Hoewel hij antwoord wilde op een andere vraag dit jaar, zette deze tweet van Henk ter Haar ( Henk ter Haar eduvonk ) me aan het denken. Deze maand zit ik 25 jaar in het onderwijs, ook al reden eens terug te kijken. Wie inspireerde mij om het onderwijs in te gaan?

Gek genoeg kan ik me geen docent herinneren, die mij op het spoor van onderwijs heeft gebracht. Dat spoor was er eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren. Wel kan ik me de uitspraak van een docent herinneren, die heel bepalend is geweest voor hoe ik tegen onderwijs aankijk. Maar dat gebeurde pas toen ik allang mijn keuze voor het onderwijs gemaakt had: mijn docent Nederlands op de Pedagogische Academie. In de eerste les die hij gaf, stelde hij zich als volgt voor: “Ik ben Jos en Jos indoctrineert”. Daar schrok ik destijds een beetje van: indoctrineren dat klinkt niet zo positief…of toch? Maar ik ben me er door deze uitspraak altijd van bewust geweest dat ik als docent ontzettend veel invloed heb op jonge kinderen. Een groot goed, waarop ik zuinig ben geworden, wat ik niet verkeerd mocht inzetten, maar ook niet te weinig. Dat, waar je als docent het verschil mee maakt: je hebt invloed op het denken en doen van jonge kinderen en als je dat goed en vol overtuiging doet, help je kinderen op weg naar hun toekomst.

Maar ja, zoals ik al zei, hij was niet degene die me op het idee bracht voor de klas te willen staan. Nu ik er zo aan terug denk, is dat helemaal geen leraar geweest, hoewel hij het graag geweest zou zijn. Het was de man die me van jongs af aan geleerd heeft om me heen te kijken, altijd nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen, mooie verhalen kon vertellen en me vooral geleerd heeft hoe mooi het is om te leren, dat was mijn vader. En ik ben hem daar oneindig dankbaar voor!

Auteur: Adrienne de Kock

Ruim 22 jaar onderwijservaring en enthousiasme over onderwijs blijft groeien. Coördinator onderbouw op Effent (de mavo van Oosterhout), lerares Engels en aardrijkskunde. Speciale interesse in de mogelijkheden die nieuwe media en ICT-toepassingen bieden voor onderwijs.