Met slimme wijven onderwijs beschrijven!

onderwijsToen ik op de middelbare school zat werd ik aangesproken als meid. Toen was namelijk de campagne: “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” in volle gang. De campagne was bedoeld om meer meisjes te interesseren een excact vakkenpakket te kiezen.

Als 14-jarige met rekenkrater,  sloeg die campagne, naast het worstelende puberschap, voor mij als een tang op een varken.

Deze “meid” bepaalt namelijk zelf wel wat ze kiest!

Twitter-meisje

Toen ik een paar jaar terug in de wereld van onderwijs en social media dook, werd ik door mensen om mij heen vaak het “Twitter-meisje” genoemd.  En eerlijk is eerlijk: wanneer ik in gesprekken met mensen moest vertellen wat ik deed, zei ik voor het gemak ook wel  dat ik het Twitter-meisje was. Achteraf klinkt dat wat al te simpel.  Het doet zeker geen recht aan de tijd en moeite die ik investeer om kennis op te doen en weer door te geven zodat social media middelen op een goede manier in de lespraktijk ingevoerd worden.  Een “meisje” word ik toch ook liever niet genoemd.

Een dame dan?
Maar hoe wordt je dan als vrouw  graag aangesproken? Dat blijkt nog lastig.  Onlangs had ik in het ziekenhuis  een gesprek met een arts.  De zelf nog vrij jeugdige man deed zijn zegje over het wel en wee van mijn disfunctionerend gestel en sloot af met: “En als je nog vragen hebt, dan weet je me te vinden hè dame?” Dame? Hoezo dame? Dat je me geen meid of meisje noemt dat begrijp ik. Ik ben nu eenmaal niet meer op de leeftijd dat ik makkelijk verward zou kunnen worden met een 20-jarige. Laat staan 30-jarige. Maar…dame? Dan moet ik steeds denken aan de Lady uit Little Britain. Voor degenen die niet weten wat ik bedoel (of wegens geringe spanningsboog graag even een video-break hebben), klik!

Onderwijs wijf
Onlangs verscheen deze website met de titel: onderwijswijven. Ok. Misschien niet echt een lady-like term.  Maar het bekt wel lekker en blijft goed hangen. En ik voel me door het concept  aangesproken. Want ja. Ik heb iets met onderwijs. En ik ben een vrouw.  En ik vind het leuk om onderwijsverhalen te delen. Dus vooruit. Noem me wat je wilt: meisje, meid, dame of wijf. Het maakt me misschien toch niet zoveel uit.  Goed onderwijs maak je samen. Hier dus:  “Met slimme wijven onderwijs beschrijven!” 😉

Auteur: Hannelore Engels

is consultant en fervent twitteraar met een frisse blik op media. Zij onderzoekt de (creatieve) toepassingen van social media binnen onderwijs en bedrijfsleven. Blogt ook op www.socialned.nl

3 gedachten over “Met slimme wijven onderwijs beschrijven!”

Reacties zijn gesloten.