Mediamachtig onderwijs

Een mooie titel voor een blog, onderwijswijven. Klinkt goed, tikkie agressief maar uit de eerste blogs spreekt vooral een diepe betrokkenheid bij alles wat met mooi onderwijs te maken heeft. Daar sluit ik me graag bij aan. Of ik ook in mijn bio op Twitter ga vermelden dat ik een onderwijswijf ben, daar denk ik nog even over na.

Aanstaande donderdag komen we met een groep onderwijsmensen bij elkaar om het over de voortgang van Mediamachtig te hebben. Mediamachtig is in 2010 bedacht door Margreet van den Berg (ook een geweldig onderwijswijf overigens) en reikt subsidies uit voor kleine, door basisscholen geïnitieerde, projecten rondom mediawijsheid. Mediawijsheid in de breedste zin van het woord, dus begrip, gebruik, communicatie en/of strategie. Scholen kunnen een projectplan indienen en na goedkeuring van het plan konden zij op een subsidie rekenen van een 500 tot 1000 euro. Niet veel, maar soms net wat nodig is om op een school een project van de grond te krijgen. Net genoeg voor die pocketvideocamera, die licentie, die gastles om van projectplan naar uitvoerbaar project over te gaan.

Margreet heeft enorm veel tijd en energie in Mediamachtig gestoken. Het werven van fondsen, het bijhouden van de site en communicatie met de scholen zijn nog maar een paar van de werkzaamheden die erbij komen kijken. Het zoeken naar sponsoren wordt echter steeds lastiger, de vraag is daarom of Mediamachtig nog een vierde keer van start kan gaan later dit jaar. Voor de goede orde, Margreet, het bestuur van Mediamachtig en de commissie die de projectplannen beoordeelt doen dit allen belangeloos. De sponsorgelden worden op wat onkosten na helemaal als subsidie aan de scholen gegeven. Donderdag praten we over de toekomst, lukt het nog om weer een jaar door te gaan met het uitdelen van subsidies. Hoe komen we aan fondsen, klopt het concept nog, is er voldoende draagvlak voor een stichting als Mediamachtig, wie neemt welke taak op zich?.

Persoonlijk zou ik het heel jammer wanneer er weer een subsidiepotje minder zou zijn voor het basisonderwijs. De afgelopen jaren zijn er al vele subsidiemogelijkheden gestopt. Toen ik zelf een eigen groep had heb ik vaak dankbaar gebruik gemaakt van subsidies. De Stichting TQ.nl bijvoorbeeld gaf me net het zetje dat nodig was om een site op te zetten waar leerlingen hun eigen (ict)verwerkingsvorm konden kiezen bij hun leerdoelen. Dit zorgde uiteindelijk voor een grote onderwijsinnovatie binnen de school. Ook binnen Mediamachtig heb ik prachtige voorbeelden gezien van scholen die net dat zetje kregen om zelf video’s te gaan maken, om een digitaal schoolplein te starten voor leerlingen, om educatieve apps te gaan recenseren, om een eigen persbureau 2.0 op te starten en ga zo maar door.

Ik hoop dat Mediamachtig doorgaat. Zoek je inspiratie voor een project op het gebied van mediawijsheid neem dan vooral een kijkje op de site. Heb je ideeën over de inhoud, het werven van fondsen of anders, mail het naar Margreet

4 gedachten over “Mediamachtig onderwijs”

  1. @Tessa,
    Dank voor je blogpost. Goed idee om ‘het werkveld’ op de hoogte te houden van waar we mee bezig zijn. En voor mij een mooie kans om nog een keertje heel hard ‘dank je wel’ te zeggen tegen de sponsor die ons werk al twee jaar zonder voorbehoud steunt: APS IT-diensten! Daar zijn we natuurlijk erg blij mee!

Reacties zijn gesloten.