Lieve toekomstige juffen en meesters van Nederland

Lieve toekomstige juffen en meesters van Nederland,

Via deze weg wil ik jullie voorbereiden op wat komen gaat en misschien doe je er goed aan om dit ook aan je ouders te laten lezen.

Zolang je nog geen vier jaar oud bent, mag je je nog ontwikkelen zoals bij je past. Je mag lekker zijn wie je bent! Het is niet zo’n probleem als je wat later gaat lopen of praten dan andere kinderen, misschien wel omdat je het pas gaat doen als je zeker weet dat je het kan. Het zou trouwens zomaar kunnen dat dit straks bijgesteld wordt naar 2,5 jaar. Geniet van deze tijd met volle teugen, want daarna moet je gewoon aan de bak! Dan is het wel te hopen dat er geen vervelende dingen gebeuren in je omgeving: dat je opa of oma overlijdt, dat je broer ernstig ziek wordt, dat je ouders gaan scheiden en steeds ruzie hebben of dat je kat wordt aangereden. Dat zijn namelijk periodes waarin je niet zo lekker in je vel zit en je je niet goed kunt concentreren. Dat wat er op school verteld of gedaan wordt, kun je niet zo goed onthouden of in de praktijk uitvoeren. Dit zal funest zijn voor de rest van je leven. Sorry, ik zeg het maar zoals het is.

Je zult continu op de toppen van je kunnen moeten presteren, van laatbloeien kan geen sprake meer zijn. Als je elf jaar oud bent, krijg je je advies voor het voortgezet onderwijs. Als hier blijkt dat je naar het vmbo gaat, is nog niet alles verloren. Denk daaraan! Er is een mogelijkheid om vanaf het vmbo nog door te stromen naar de havo. Dan moet je natuurlijk niet al teveel last krijgen van je hormonen in de pubertijd, want dat maakt het lastiger om te laten zien wat je kunt. Bovendien is het ook zaak om op dat moment de juiste vrienden om je heen te hebben. Heb je vrienden die goed presteren ‘not-done’ vinden dan krijg je het extra moeilijk en moet je sterk in je schoenen staan om toch voor je eigen toekomst te kiezen. En ook nu is het te hopen dat er geen vervelende dingen in je omgeving gebeuren. Je ziet dat je zelf invloed hebt op hoe het kan gaan lopen maar er zijn ook een heleboel dingen waar je geen invloed op zult hebben. Een beetje geluk heb je wel nodig!

Ga je vanaf het vmbo naar het mbo dan is je kans om juf of meester te worden verkeken. Je wordt dan simpelweg niet meer toegelaten op de pabo. Heel misschien kun je nog worden toegelaten als je een toelatingsexamen doorstaat. Het zit namelijk zo: op de pabo zijn ze niet van plan om jou nog extra rekenen en taal te leren, je moet het al goed genoeg kunnen. Lekker makkelijk! Dat jij, als het je toch lukt om toegelaten te worden, in je toekomstige groep te maken zult krijgen met misschien wel 6 verschillende niveaus in je groep, is iets wat je zelf maar moet leren, op de pabo zul je het in de praktijk niet meemaken, je stage wordt dus extra belangrijk. Het is dan ook al negen jaar geleden, als je geen vertraging oploopt, dat je in de praktijk gezien hebt dat er gedifferentieerd werd in een groep. Althans, ik ga ervan uit dat dat op je basisschool wel gebeurde. Extra belangrijk dus om op de basisschool goed op te (kunnen) letten! Kijk en leer daar maar vast hoe de juf of meester dat organiseert, dat differentiëren.

Ik hoop dat je na het lezen van dit verhaal toch nog juf of meester wil worden. Het is namelijk een fantastisch beroep. Door de politiek wordt het beroep niet erg gewaardeerd hoor, wees daar ook op voorbereid. Die mensen in die blauwe stoelen, misschien zie je ze wel eens op tv, vinden dat je steeds meer moet kunnen en eigenlijk is het dus nooit goed genoeg, daar moet je wel tegen kunnen. Je plezier en waardering in je beroep als juf of meester haal je uit het werken met de kinderen in de groep. Als een kind ineens iets snapt en daar blij om is, of steeds een beetje meer zelfvertrouwen krijgt, een ouder die daar ook blij van wordt, dat is je waardering en dat moet je dus leren herkennen.

En bedenk, ook bij jou in de groep zullen toekomstige meesters en juffen zitten, leef ze dus voor hoe ze moeten differentiëren,  van jou moeten ze het leren!

2 gedachten over “Lieve toekomstige juffen en meesters van Nederland”

  1. Ik mag toch vooral hopen dat die toekomstige juffen en meesters gewoon fijne, goed nadenkende, zelfkiezende, juffen en meesters tegen komen. Van die juffen en meesters die vooral die toekomstige juffen en meesters echt zien, veel bezig zijn hen te bevoorwaarden in hun leren en leven op school en daar gewoon zelf de mooie normen voor maken. En dus vooral hen en zichzelf laten zien dat er heel veel invloed zelf te maken is!

  2. Dat is precies wat ik hoop en verwacht! Waar ik me druk over maak, is dat leerlingen van het mbo uitgesloten worden voor de pabo. En dat we daarmee fantastische juffen en meesters kunnen mislopen. Niet omdat ze geen goed nadenkende juffen en meesters tegengekomen zijn, maar omdat deze aan banden worden gelegd door regeltjes…

Reacties zijn gesloten.