Jouw stad

Rare titel voor een blog van een plattelandsmeisje zoals ik. Geen rare titel voor een blog van een onderwijswijf zoals ik. Ik ben nogal praktisch ingesteld en bovendien van het type dat graag onderwijsmensen tipt, truct en informeert.Koe en stad. rare combi
Dus daarom in deze blog even wat aandacht voor een site die je in allerlei lessen kunt gebruiken. (En dat zijn er veel, want wanneer houd je je als docent niet bezig met Mens, Natuur en Maatschappij? Naar mijn idee zo’n beetje in iedere les.)

Burgerschap
Sinds vorig jaar is JouwStad.nl online: een “interactieve educatieve toolkit” met voor jongeren aansprekende, zorgvuldig gemonteerde filmpjes en voor docenten aanvullend lesmateriaal.

Jouw stad in de klas

De site is een samenwerking tussen AT5/ RTV N-H Producties in samenwerking met de gemeente Amsterdam, Mediawijzer.net en Mijn Kind Online. Het is een toolkit die docenten en leerlingen in PO en VO helpt ‘moeilijke’ burgerschapsthema’s als homoseksualiteit, discriminatie en pesten bespreekbaar te maken. Maar duurzaamheid, ecologische voetafdruk en de afvalproblematiek komen ook aan de orde.

De site zegt hierover:

Jouw Stad in de Klas is een interactieve, educatieve toolkit die kant en klare, laagdrempelige, online lespakketten biedt voor leerlingen van 10 tot en met 14 jaar (PO en VO). De thema’s die aan bod komen hebben alles te maken met burgerschapsvorming enerzijds en mediawijsheid anderzijds en worden op een verfrissende en interactieve wijze aangeboden.

En:

Hiermee voldoet u als docent aan de inspanningsverplichting op het gebied van burgerschapsvorming. Bovendien vallen de thema’s binnen de kerndoelen van ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ (PO) en ‘Mens en Maatschappij’ (VO).

Lespakketten

lespakketten
Helaas nog niet allemaal als lespakket te gebruiken.

Op de website vind je de volgende lespakketten:

Sociale Media
Behalve lespakketten is ook een Sociale Media ABC beschikbaar. Niet een ellenlange lijst, want dat zou ‘zomaar kunnen’ met zoveel relevante onderwerpen. Nee, het is letterlijk een ABC: bij iedere letter één link.

Vervolg?
De site meldt zelf dat het project in de loop van de tijd wordt uitgebreid en aangevuld. Helaas is er sinds oktober 2012 niets meer veranderd. Ik ben bang dat ook hier geld (bezuinigingen?) een rol speelt. Jammer, want het materiaal dat beschikbaar is, is goed bruikbaar in de les. Vandaar dat ik het ook in het MNMlokaal heb genoemd.

2 gedachten over “Jouw stad”

  1. Oh, kijk nou. Wist helemaal niet dat jij ook je waardevolle bijdrage aan had geleverd. Ach ja, ook een onderwijswijf natuurlijk. Logisch. En bedankt voor de link!

Reacties zijn gesloten.