Ipon, een verslag van mijn dag

Beurzen die tijdens schooldagen zijn én gericht op het onderwijs, daar klopt iets niet lijkt mij. Ik heb er verlof voor moeten aanvragen. Het ging weliswaar maar om 1 lesuur en 1 vergadering maar toch. Ik heb mijn core-business aan de kant moeten zetten om tijd vrij te maken voor mijn koptaken. Eerder is me dit niet gelukt voor de Ipon, de NOT kun je gewoon in het weekend bezoeken dus dat scheelt lesuren.
Ik ‘mocht’ vandaag naar de Ipon op voorwaarde dat ik terug zou komen met antwoorden….hoe gaan wij dat nu straks aanpakken in een nieuw schoolgebouw? Gaan we dan nog computerlokalen inrichten? Wat als we dat niet doen? Wat hebben we dan wel nodig aan infrastructuur? Wat willen we dan met ICT? BYOD of bieden we zelf iets aan? Wat is er dan allemaal? Hoe kun je dat allemaal inzetten? Je ziet het, dit zou niet zomaar even een rustig beursdagje worden!
Gelukkig begon de dag goed en trof ik bij binnenkomst al een bekende met wie ik samen een kopje dronk én een taartje at! Ik kwam meer bekende tegen vandaag, het was een feest van herkenning. Leuk om al deze mensen (crowdies, edubloggers) weer te zien en te spreken,
Om antwoord op mijn vragen te krijgen had ik een aantal workshops aangekruist die ik graag wilde bezoeken en een aantal exposanten bij wie ik ook wel langs wilde gaan voor informatie. Gedurende de dag twitterde ik vanuit de workshops: als reminder voor mezelf maar ook om contact met de workshopleider te zoeken/onderhouden en contact van buitenaf! Genoeg meedenkers die reageerde op mijn tweets. Die reacties zette mij weer aan het denken! Zo was het een inspirerende dag!
Ik was bij Innofun die een workshop hield met als titel: de tablet als vliegwiel. De presentatie verliep niet altijd even soepel maar ik vond het zeker de moeite waard om te blijven luisteren.
Tijdens de eerste bijeenkomst ben ik al mee op reis genomen, dat zou niet de enige keer zijn.
Tussen 2 workshops door stond ik even te kletsen bij de Edubloggers stand. Ik mocht zelfs nog even vertellen aan een passant wat we nu eigenlijk doen! Bloggen! Over onderwijs! Met hart en ziel!
Tweede activiteit had ik wat verkeerd ingeschat, was een bijeenkomst gericht op taaldocenten. Na een kwartiertje heb ik schoorvoetend het zaaltje verlaten. Toch pikte ik nog even mee dat door digitalisering véél gaatv veranderen in het onderwijs en niet alleen voor docent en leerling maar ook op het gebied van distributie en bij de uitgeverijen!
Toen lunchen en luisteren naar de grondtoon (google translate voor keynote) van Michel van Ast. Als altijd inspirerend! Onderwijl sprak ik met verschillende aanwezigen over het invoeren van tablets(devices), hoe was dat bij hen gegaan? Wat is een valkuil (er is veeeeeel afleiding voor leerlingen daar moeten ze mee leren omgaan! dus begeleiden vanuit mentor bijvoorbeeld) Wat is de meerwaarde? (betrokken leerlingen) Aandachtspunten? (soms nog veel weerstand bij collega’s)
Na de lunch luisteren over de docent als arrangeur. Waarom is het eigenlijk belangrijk dat je als docent kunt arrangeren? Je kunt zo je aanbod op maat aanpassen, er is meer ruimte voor differentiatie en de actualiteit is zo toegevoegd. Het is ook kostenbesparend en duurzaam. Conclusie is dat er meer behoefte is aan GOED en OPEN digitaal leermateriaal. Hoe we daar aan komen staat helaas nergens. Gelukkig raak ik nog in gesprek met VO-content en maken we een vervolg afspraak.

Na een laatste rondje langs alle stands (kletsen met leveranciers) drink ik nog een klein pilsje en vertrek ik met een tasje vol informatie weer huiswaarts. Klaar om weg te leggen/weg te gooien? Nee natuurlijk niet! Ik ga er mee aan de slag!!

Eén gedachte over “Ipon, een verslag van mijn dag”

Reacties zijn gesloten.