ff factchecken: dieëten en vinken in de les

Januari = Dieëten = Massahysterie!
Met name onder vrouwen, dus misschien ook wel onder onderwijswijven. Als onderwijswijf dat helemaal niet hoeft af te vallen vind ik het wel goed dat de Consumentenbond eens even een ‘factcheck’ uitvoert in de vorm van een Minigids’.  Zo’n minigids is dan meteen een mooie bron voor gebruik in de les. Als onderwerp van een discussie bijvoorbeeld of als (samenwerkings)opdracht.

Fiets van groenten
Je kunt ook wat meer bewegen, op de fiets bijvoorbeeld.

Ik heb de Minigids Dieet van de Consumentenbond besteld en gelezen: 39 pagina’s met helder geschreven, bondige informatie over afvallen, voeding en misleiders. In Consumentengids-stijl, d.w.z. zonder franje en behoorlijk direct.

Minigids
Lezenswaardige gids.
Bron: Consumentenbond

Wat staat erin?
Geen onderwerp waarover zo veel onduidelijkheid bestaat als over afvallen. Word je nou te zwaar van koolhydraten of van vetten? Mag je na acht uur ’s avonds wel of niet eten? Verbrand je het meeste vet bij intensieve inspanning of moet je het juist wat rustiger aan doen?
De controversiële onderwerpen worden niet geschuwd, er zijn hoofdstukken over fruit – ons lievelingstussendoortje -, maaltijdvervangers, frisdrank (suikerwater) en het Vinkje. Verder zijn er informatieve hoofdstukken over onder andere BMI, feiten en fabels, diëtistentips en afvallen op je werk.
Voor mensen die al goed thuis zijn in de materie staat er weinig echt nieuws in de gids. De geboden informatie is correct en niet echt spannend. Maar de onthullingen over ‘zoete leugens’, waarin vijf producenten aan de kaak worden gesteld die rookgordijnen optrekken rondom het suikergebruik in hun producten, zetten je wel aan het denken.

Vinkje

Gezond kiezen met een vinkje?
Gezond kiezen met een vinkje?

Ook het niet onomstreden “vinkje” komt aan de orde. In het hoofdstuk over ‘het vinkje‘ wordt duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen het blauwe en het groene vinkje, en hoe een product een vinkje kan “krijgen”, ofwel kopen. Voor in de les als onderwerp an sich al een mooie bron van achtergrondinformatie. (Vergelijk tijdens een les bijvoorbeeld de info die Albert Heijn geeft over gezond eten met het vinkje of de info van de organisatie zelf. Wie geeft de eerlijkste info zonder dat je erg ver moet zoeken in de kleine lettertjes?)

lesmateriaal
Zoals gezegd: zo’n minigids is een mooie bron voor gebruik in de les. Als onderwerp van een discussie bijvoorbeeld of als (samenwerkings)opdracht. Het schiet me ook te binnen dat ik ooit in opdracht van NTR Schooltv een wikiwijsles heb gemaakt waarin afvallen en het vinkje ook aan de orde komen: Eten en bewegen. Zou je ook als achtergrondinfo kunnen gebruiken in de les.

Aanvragen minigids
De MiniGids Dieet is gratis aan te vragen bij de Consumentenbond t/m 31 januari 2013: Bel gratis met 0800 6161 of SMS CB Dieet naar 3010 en je wordt teruggebeld.

Eén gedachte over “ff factchecken: dieëten en vinken in de les”

  1. De Buurvrouw is gewoon een onderwijswijf .. mooi blog.
    Consumenten informatie echt noodzakelijk .. we verdwalen bijna in alle keurmerken.

Reacties zijn gesloten.