EdcampNL: inspirerend!

edcampNL-Houten

Zaterdag 5 oktober was ik op een inspirerende dag in Houten: bij een ‘Edcamp‘.

edcamp
“Een edcamp is een ‘onconferentie’ (Engels: unconference), ofwel een door deelnemers gedreven bijeenkomst zonder specifiek programma en met een vrije structuur, waarbij de conferentie in meer of mindere mate wordt ingevuld of tot stand komt tijdens de conferentie zelf. Vooraf wordt mogelijk wel de bedoeling, de richtlijnen en de parameters bekendgemaakt.” (bron: Wikipedia).
De Edcamp Foundation omschrijft het als volgt: ”Edcamp is free, democratic, participant-driven professional development for teachers.”

leren
Ik volgde diverse workshops waarin ik echt bezig was met een Stopmotion Mondriaan maken dat Coby helder uitlegde, en met programmeren in een workshop die Pauline als altijd vol enthousiasme gaf. Ook en vooral leerde ik: van Rob die vertelde over Learning analytics, van de zeer bevlogen Susan en haar collega Vanja van suvanomics over toetsen in Google Forms en hoe je erachter komt of leerlingen het snappen. Ik leerde de zin van goede toetsvragen maken van Albert.

ontmoeten
Ik heb genoten, het was geweldig. Sowieso om er te kunnen zijn, maar bovenal vanwege de sfeer, de energie die alles en iedereen uitstraalde, de losse unconference formule, de vele gesprekken die ik voerde met al die mooie mensen achter die ava’s op twitter, de interessante verhalen die ik hoorde, de leuke leerzame dingen die ik deed. Maar vooral ook om veel mensen te zien en spreken die ik lange tijd niet had gezien: Karin, Roeline, en Pauline die zo fijn knuffelen, Frans, Hanneke, Harm, Rob, Albert, enzovoort. Ik noem ze dan nog niet eens allemaal en dan ook nog de mensen die ik alleen kende van hun avatar op Twitter: zo leuk om Lex, Els, Jasper, Corné en nog vele anderen nu eens in het echie te zien!

gewoon
edcamp workshop inschrijving
Een voorbeeld hoe eenvoudig je mensen zelf iets kunt laten organiseren en regelen: je mocht een workshop geven, verhaal vertellen of wat je maar wilde delen. Geen online inschrijfsysteem, nee, gewoon een stuk behang aan de wand en op de vloer waarop de tijden stonden. Wilde je een workshop geven? Prik maar een kattebelletje op de wand/op de vloer. Iedere bezoeker kreeg bij binnenkomst 8 kleine zwarte stikkertjes die je op de kattelbelletjes kon plakken van de workshops naar jouw keuze. Vol is vol bestaat niet en als je halverwege alsnog binnenwandelde (héél zachtjes doen), was dat geen probleem.
Mooi toch?

energie

windmolen houten
Op de terugweg zag ik weer die prachtige windmolens aan de rand van Houten. Echt hoor, die windmolens zijn daar overbodig als in Houten regelmatig een edcamp wordt georganiseerd. Levert energie zat!