De winkel van Sinkel

De afgelopen onderwijsdagen waren weer typerend. Onze leraren doen het niet goed. Ze onderschatten de leerlingen, passend onderwijs lukt ze niet en ze hebben ook nog steeds te maken met veel te veel werkdruk. Ik lees het allemaal en ik denk er het mijne steeds van. Is het nu echt allemaal zo vreselijk en negatief? Natuurlijk niet. Soms denk ik dat we positieve verhalen niet meer willen lezen. Ze verkopen minder goed, je vergeet ze sneller en wat moet je er verder mee? Leraren durven bijna niet meer trots te zijn op wat ze doen. Gelukkig zit mijn dochter op een school waar ik de teamspirit van het onderwijsteam elke dag voel.

Wat nog fijner is is dat mijn kind er elke dag van mag genieten. Afgelopen vrijdag heeft zij samen met al haar medeleerlingen het geweldige project ‘de winkel van sinkel’ afgesloten. Een project waar alle groepen zo’n twee maanden vol voor gegaan zijn. Elke stamgroep heeft zijn eigen winkel gebouwd met behulp van een lening. €25,- heeft elke klas gekregen om te gebruiken voor het maken of regelen van handelswaar. Deze lening moeten ze aan het einde van het project met 5% rente afbetalen. De klas van dochterlief heeft een kookwinkel gekozen omdat zij al het hele jaar de kinderkookclub zijn. Twee maanden lang hebben ze gewerkt om het rond te krijgen. De kinderen hebben geleerd hoe ze reclame moeten maken, ze hebben de ingrediënten voor koekjes samen afgewogen en in potten gedaan, ze hebben een kookboek samengesteld, appelmoes gemaakt met zelf geregelde appels bij de schoolleverancier. De kinderen hebben tijdens de openingstijden van de winkel bijgehouden wat er verkocht werd in een prachtige tabel en ze hebben geleerd met geld te rekenen. Elk kind heeft daarnaast nog zijn eigen persoonlijke dingen geleerd en opgepikt. Onze dochter heeft bijvoorbeeld voor haar reclamepraatje een folder gemaakt. Een ander kind maakte een filmpje…
Deze prachtige voorbeelden moeten veel meer de wereld in. Ieder kind heeft geleerd, geleefd en gedaan. Elke leerkracht was betrokken en begeleidde het mooie proces. De leerkrachten hadden het vermogen om de leerlingen in hun kracht te zetten en het te laten gebeuren. Ik zag ze er blij van worden. Tijdens het eerste openingmoment van de winkels zag ik ze glunderen van trots. Hier gaat het om voor mij. Laten we geloven in ons onderwijs en laten we samen gaan voor de ontwikkeling die onze kinderen nodig hebben. Laten we proberen om onze positieve ervaringen meer te delen. Laten we trots zijn op de mooie dingen die elke dag gebeuren in onze scholen en laten we samen proberen zaken te verbeteren die ons nog niet lukken. Gewoon mogen toegeven dat iets nog niet lukt en open staan voor tips en inzichten van anderen. We hoeven niet ergens te komen, we zijn er al met al onze fouten en onze prachtige mooie voorbeelden. image

7 gedachten over “De winkel van Sinkel”

  1. Mooi!

    In dezelfde periode hebben de kinderen in onze unit oplossingen gezocht voor natuurrampen die in de wereld gebeuren. Grote betrokkenheid, trots op de opbrengst!

  2. Prachtig en positief voorbeeld! Laten wij dit meer gaan delen. Onze leerkrachten op een podium zetten en vertrouwen geven. Zo worden zelfvertrouwen in de school, in teams en in leerkrachten vergroot!

Reacties zijn gesloten.