#Blimagenl: Het zijn de kleine dingen die het hem doen

Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Dat dacht ik
toen ik deze twee schattige kaboutertjes zag.

Maar wat zijn dan die kleine dingen? Meestal kun je ze vinden in het kind in jezelf, of zie je ze in je eigen kinderen of in de kinderen in je klas. Tenminste als je weet waar je (naar) moet zoeken.

Waar kijk je naar, wat zijn voor jou de kleine dingen?
Ik zal jullie vertellen wat voor mij de kleine dingen zijn, die veel waarde hebben. Dingen waar ik blij van word.

Allereerst word ik heel blij als een kind mij
verwachtingsvol aankijkt. De verbinding met mij aangaat en mij vertrouwt.
Ogen die dankjewel zeggen, een mond die naar boven krult als ik een knipoog geef of een zucht van opluchting als je zegt: “Het geeft niet, probeer het nog maar eens”.
Ze zeggen over kabouters dat ze ervoor kiezen in de omgeving van mensen te zijn en willen, zo wordt verteld, tegen een kleine vergoeding trouw allerlei klusjes doen. Kinderen zijn precies zo. Van nature zijn ze het liefst onder de mensen en als er een goede band is, willen
ze van alles voor je doen.
Ook die stomme sommen of die moeilijke lusletters waar je de kramp van in je handen krijgt. Soms maken kinderen zich onzichtbaar voor ons volwassenen, net zoals kabouters dat doen. Ik vind het leuk om zo’n kind te zoeken, want als je hem of haar eenmaal hebt gevonden is de prijs onbetaalbaar.

Mijn taak is om te zorgen voor die verbinding, want als die er is, zie, voel en hoor ik die kleine dingen. Datgene waar ik blij van word.
Daarnaast word ik blij als mijn klas een groep is waarin iedereen zich veilig voelt. In zo’n groep gebeuren namelijk ook allemaal kleine dingen. “Ik haal wel even een nat doekje”, als één van de kinderen is gevallen. “Gaat het?”, als er iemand aan het huilen is. “Zal ik je daarmee helpen?”, als een medeleerling iets (nog) niet kan. De kleine dingen dus die bijdragen aan de groep. Het zorgen voor elkaar, het elkaar helpen en het zien van de ander
zonder oordeel, acceptatie. Als we genieten van die kleine dingen en goed zorgen voor onze ‘kabouters’, dan zullen zij
groeien en groeien wij met ze mee. Wij kunnen namelijk ook nog van hèn leren, namelijk de dingen die wij doorgaans met het verstrijken van de jaren verleerd zijn. Ook wij moeten eigenlijk de kleine dingen weer doen die wij ook al deden toen wij nog een kabouter waren.

En kom je dan toch nog een kabouter tegen die zich als een kwelgeest gedraagt, vraag je dan af waar je vergeten bent naar te kijken. Of zoals mijn vader altijd zei: ”Je moet kijken op de plaatsen waar je niet zoekt”. Het antwoord ligt namelijk niet altijd voor de hand, maar is
vaak wel duidelijk zichtbaar.

Afgelopen jaar kregen deze kleine dingen voor mij betekenis in de vorm van een zestal duidelijke begrippen (bekend vanuit de psychologie) die ik voor jullie hieronder op een rijtje heb gezet. Ik zie nu dat ieder mens, ieder kind (en iedere kabouter) op zoek is en verlangt naar dit kleine geluk, te vinden in de kleine dingen die het hem doen.

1. Voorspelbaarheid/grip;
2. Variatie (uitdaging);
3. Verbinding;
4. Gezien worden (voor wie je echt bent);
5. Bijdragen aan de groep;
6. Groei.

Eén gedachte over “#Blimagenl: Het zijn de kleine dingen die het hem doen”

Reacties zijn gesloten.