Bestuurders hebben tegenspraak nodig

Echt waar!

Paul Rosenmöller sprak deze woorden tijdens het MR congres van de vereniging OMO op 26 maart in Hapert:

prosenmuller

OMO organiseert jaarlijks een congres voor haar MR leden. Paul Rosenmöller was de eerste spreker. En hij zei het echt: Bestuurders hebben tegenspraak nodig.

Ik ga ervan uit dat OMO het daar mee eens is. Eerlijk gezegd denk ik ook dat OMO het daar mee eens is. Voor mij is het onbegrijpelijk dat het voor ouders zo moeilijk is om lid te worden van de MR.

Hoezo?

Wanneer je lid wilt worden van de MR dan word je dat toch. Zijn er teveel ouders, dan is er een stemming en dat is het.

Was het maar zo eenvoudig.

 

Bij onze MR worden voorwaarden gesteld.

 

Bij onze MR moet je 10 handtekeningen van andere ouders hebben voordat je je mag aanmelden als potentieel MR lid.

Weet je wel hoeveel dat is? TIEN!

Ik woon in een buitendorp en zelfs als ik de ouders van alle kinderen in de omgeving om een handtekening vraag heb ik er geen tien. Omdat ik erg graag in de MR wilde, heb ik met veel moeite die 10 handtekeningen bemachtigd. Ik heb twee avonden door het dorp en de wijde omgeving gefietst langs ouders in de hoop dat ze mij een handtekening wilde geven. Sommigen keken me aan alsof ik van het padje was.

In de MR willen zitten en dan ook nog zoveel moeite ervoor moeten doen.

Anderen waren vooral geïnteresseerd in wie ik was en waar ik woonde. Als ik dan zei:

‘In het oude huis van Van der L.’,

glimlachten ze en kreeg ik de handtekening.

Maar: de drempel was wel ontzettend hoog.

Het is gelukt. Op dit moment zit ik voor het derde jaar in de MR. Vier ouders mogen in deze MR zitten. Vorig jaar heeft mijn collega-ouder afscheid genomen van de MR. Haar jongste haalde het diploma en ging van school. Sindsdien zit ik als enige ouder in de MR. Ik begrijp dat wel. De drempel is te hoog.

OMO bestuurders die tegenspraak willen zullen de regels moeten veranderen. Door strakke selectieprocedures en hoge drempels, creëer je geen tegenspraak.

Ik vraag me af of dat de bedoeling is?