#EdCampNL – 2 pennies vanuit de biebwereld

Dankzij @compie67 en @karinwinters ben ik opeens een onderwijswijf, waarvoor dank! 🙂 Ik zal mezelf eerst kort voorstellen: Ik ben Miriam van den Beemt en werk bij de Bibliotheek Midden-Brabant als productmanager Mediawijsheid en VO. Daarnaast ben ik redacteur van de digitale etalage Opvoeding en Onderwijs.

Hoewel ik geen onderwijsachtergrond heb, ben ik wel dagelijks bezig met de ondersteuning van leerkrachten en de ontwikkelingen in het onderwijs. Voor mij genoeg redenen om mij op een vrije zaterdag naar Houten te begeven voor de eerste Nederlandse Edcamp. Mijn ervaringen daar heb ik met mijn collega’s gedeeld, en op verzoek deel ik ze nu ook hier:

Zaterdag 5 oktober, op de dag van de leraar, ging ik naar de eerste Nederlandse Edcamp. Een Edcamp is een bijeenkomst voor en door mensen uit het onderwijs. Er is geen vooraf vastgesteld programma, maar elke deelnemer kan één of meerdere tijdblokken zelf vullen met een verhaal, een betoog, een vragensessie etc.

Meer dan honderd mensen uit het onderwijs kwamen naar Houten om deel te nemen. Vooraf was ik benieuwd hoe dit zou verlopen, maar dat ging verrassend soepel.

Sommige mensen hadden vooraf nagedacht over hun presentatie, anderen bedachten ’s ochtends dat ze toch hun verhaal wilden vertellen. Het middagprogramma bestond deels uit groepjes die verder nadachten over een onderwerp dat in de ochtend besproken was.

Ook de onderwerpen waren erg divers: ik heb sessies gevolgd over feedback geven en ontvangen, storytelling in de klas, flipping the classroom,  online geletterdheid en stimulatie van hoogbegaafde leerlingen.

Wat ik vooral mee teruggenomen heb is dat er heel veel gedaan wordt door betrokken en bevlogen vakmensen. Mensen zien kansen en grijpen die ook, en zijn meer dan bereid deze met anderen te delen.

Het was echt een inspirerende, gezellige dag waarbij ik alleen maar positieve verhalen heb gehoord. Doordat het programma door de mensen zelf gevuld werd, was de betrokkenheid ook erg groot. Misschien een idee om een keer een Biebcamp te organiseren?